Sådan upcycler du træpaller

Hvert år smider vi danskere omkring 700 kg affald ud, og kun en tredjedel af affaldet bliver genbrugt. Men faktisk er der rigtig mange af de ting, vi smider ud, som sagtens kunne have været brugt igen og igen, hvis bare det havde fået en kærlig hånd. 

 

Upcycling er en ny trend, som er god for både pengepungen og planeten. På dansk kalder vi det opbrug. Når man upcycler, genanvender man gamle og udtjente ting og giver dem nyt liv. Det gælder om at tænke kreativt og se muligheder. På den måde kan du genopfinde nye produkter, nye møbler og andre ting og sager, som mange af os ellers ville have en tendes til bare at smide ud.

Samtidig er det super sjovt at upcycle – det er en kreativ proces, og det er spændende at se, hvad der kommer ud af det.

Træpaller kan bruges til alt

Træpallen er en af de ting, mange af os har set blive upcyclet. Listen over, hvad du kan bygge af træpaller, er nærmest uendelig. Du kan hænge træpallen op udenfor på en facademur og bruge den som ophæng til dine planter. Husk at vedligeholde dine facademure med en god murmaling, så resultatet ser knivskarpt ud.

Du kan også bygge bænke af træpallerne eller sætte dem sammen til et bord med hjul på. Kun fantasien sætter grænser. For mere inspiration kan det være en god idé at søge lidt rundt på nettet og kigge på fotografier fra mange af de kreative sjæle, der har kastet sig ud i at upcycle træpaller.

Men inden du går igang med at sætte træpaller sammen til det ene og det andet, er det vigtigt at behandle træet ordentligt. Det giver vi dig en trin for trin-guide til her nedenfor:

Sådan klargør du din træpalle

1. Træpallen skal være ren. Derfor starter du med at skrubbe træpallen med en grundrens eller med sæbespåner, brun sæbe eller andre velegnede produkter. Brug en svanemærket sæbe, især hvis du vasker af udendørs og der dermed kan trænge sæberester ned i undergrunde. 

2. Skyl efter så al sæben er væk, og lad træpallen tørre godt igennem. Hvis du har en højtryksrenser, er den god til at komme ud i hjørnerne.

3. Slib træpallen med sandpapir, og børst så slibestøvet væk.

4. Nu kan du behandle træpallen med olie eller bejdse – eller med en grunder, hvis du ønsker at male pallen.

5. Lad pallen tørre godt igennem, inden du eventuelt maler.